Električni vihar

Ponedeljek, 10. september 2012 ob 19:30
Dvorana Union, Maribor

Izvajalci
Avstralski komorni orkester
Brett Dean – dirigent in viola

Solist:
Richard Tognetti - vodja violin in električna violina

Bob Scott – programiranje el. violine in tonski mojster
Danilo Ženko – tonski mojster

Program:
Brett Dean: Carlo za godala sampler in magnetofonski trak (1997)
Brett Dean: Intimate Decisions (Intimne odločitve) za solo violo (1996)
Brett Dean: Električni preludiji (Electric Preludes) za 6 strunsko električno violino in godala (2011-12) [svetovna premiera, posvečeno R. Tognettiju, ACO in Festivalu Maribor 2012 – po naročilu Jan Minchin]
***
Edvard Grieg (prir. R. Tognetti): Godalni kvartet št. 1 v g-molu op. 27 (1877-1878)

Brett Dean je skladbo Carlo ustvaril leta 1997 po naročilu Avstralskega komornega orkestra (ACO), napisal pa jo je za 15 solo godal, sampler in magnetofonski trak. Za naslov je uporabil ime Carla Gesualda da Venosa (1560-1613), priznanega skladatelja, ki je leta 1590 zagrešil enega najbolj spektakularnih zločinov 16. stoletja na italijanskih tleh. Brutalno je namreč umoril svojo ženo in njenega ljubimca.

Svoje novo delo Električni preludiji je Brett Dean posvetil Richardu Tognettiju, ACO-ju in Festivalu Maribor.

Godalni kvartet v g-molu op. 27, ki ga je Edvard Grieg spisal leta 1878 v svojem 35. letu, je njegov edini dokončani kvartet. Sicer ne sodi med njegova najbolj poznana dela, vendar pa nedvomno med najbolj pomembna in ekspresivna.

Richard Tognetti, gonilna sila orkestra, je z gorečim zanosom za godala priredil Griegov kvartet. Melodično delo, ki buhti od ritmične živosti, sega od zanosnega prvega stavka do urnega zaključka, hkrati pa zajame živahen valček in drobce norveške ljudske glasbene tradicije.