“PA KAJ?!”

Petek, 14. september 2012 ob 11:00
Dvorana Union, Maribor

Izvajalci:
Orkester Festivala Maribor
Mate Bekavac – vodstvo in solo klarinet

Solisti:
Jan-Erik Gustafsson – solo čelo
Dénes Várjon – klavir
Izabella Simon – klavir
Brett Dean – viola

Danilo Ženko – tonski mojster

Program:
Max Bruch: Nokturno op. 83 št. 6 za klarinet, violo in klavir (1910)
Robert Schumann: Märchenerzählungen za klarinet, violo in klavir op. 132 (1853)
Meyer Kupferman: Moonflowers, Baby! za solo klarinet (1986)
***
Ludwig van Beethoven: Trio za klarinet, čelo in klavir v B-duru op. 11 "Gassenhauer" (1798)
Guillaume Connesson: Disco Toccata za klarinet in čelo (1996)
Friedrich Gulda: Koncert za violončelo in pihalni orkester (1980)

 

Drzen program z Matetom Bekavcem je, enako kot sam klarinetist, vse prej kot klasičen. Beethovnov Trio »Gassenhauer« se zliva z romantičnim Bruchovim Nokturnom in Schumannovimi Pravljicami (Märchenerzählungen), ki preidejo v sodobnejše jazzovske ritme Meyerja Kupfermana, Guillaumea Connessona in seveda Friedricha Gulde.

Pogram se sklada z Guldovo trditvijo: »Zid med klasično glasbo in jazzom, se počasi ruši. Navsezadnje je obstajala baročna glasba, klasična glasba, romantična glasba in impresionistična glasba. Vsaka je bila zgolj drugačen način komponiranja in igranja. In jazz je prav tako le drugačen način skladanja in igranja.«

Naslov dokumentarnega filma o Guldi Pa kaj?! je sam zase že dovolj zgovoren. Zanimivo prepletanje le na prvi pogled različnih glasbenih smernic je prineslo svetovno slavo Guldi in tudi drzni Bekavac je znan po mojstrskem spajanju glasbe različnih obdobij in žanrov. Ob njem se predstavlja še vrsta drugih eminentnih imen, izpostavimo naj le izjemnega finskega čelista Jana Erika Gustafssona, Bretta Deana, ki se nam v okviru letošnjega festivala predstavlja kot skladatelj, na pričujočem koncertu pa tudi kot odličen violist, in naša letošnja rezidenčna pianista Dénesa Várjona in Izabello Simon.

 

UČNI PRIPOMOČKI "Pa kaj?!" tukaj