Thorns N' Roses

Torek, 11. september 2012 ob 18:30
Slavnostna dvorana v dvorcu Dornava, Dornava

Izvajalci:
Satu Vänskä – violina
Rebecca Chan – violina
Christopher Moore – viola
Timo-Veikko Valve – čelo

Program:
Peteris Vasks: Godalni kvartet št. 2 (Poletne melodije) (1977-1997)
Arvo Pärt: Da Pacem Domine za godalni kvartet (2004/2006)
***
Dmitri Šostakovič: Godalni kvartet št. 9 v Es-duru op. 117 (1964)


Najpomembnejši spomenik baročne arhitekture na slovenskem in prizorišče tega koncerta - Dvorec Dornava, do katerega vodi drevored in ga obdaja čudovit naraven vrt, v imenu skriva besedo »Dorn«, ki v nemščini pomeni trnje.

Tudi čudovita glasba skladateljev z nocojšnjega sporeda je nastajala v vse prej kot rožnatem obdobju, saj so se na tak ali drugačen način znašli v krempljih sovjetskega ideološkega sistema.

Vasksov Drugi godalni kvartet prinaša prav značilno druženje tonalnih odsekov z deli, v katerih prevladujeta aleatorika ali emancipirana disonanca. Podnaslov skladbe – »Poletne melodije« – odraža skladateljevo ljubezen do narave in občutljivost do ekoloških vprašanj, kar se kaže predvsem v pasažah, v katerih lahko prepoznamo imitiranje ptičjega petja.

Skladba Arva Pärta De pacem Domine za štiri vokalne soliste ali zbor (nocoj bomo slišali varianto za godalni kvartet) poteka v zelo počasnem, meditativnem tempu, posvečena pa je spominu žrtvam bombnega atentata v Madridu leta 2004.

Šostakovičev Godalni kvartet št. 9 je zasnovan simfonično, kot je bilo to značilno že za kvartete iz povojnih časov, posvetil pa ga je ženi Irini, s katero se je poročil leta 1962.

AVTOBUSNI PREVOZ IZ MARIBORA NA DORNAVO: 11. september

ODHOD: ob 17:00 iz Trga Generala Maistra, Maribor
POVRATEK: ob 20.00 izpred dvorca Dornava
CENA: 3 € v eno smer ali 6 € v obe