Delavnice in predavanja: Kreativno pisanje v in o kulturi

 

URNIK  (klikni za prenos urnika -pdf)

Letos bomo na Festivalu Maribor mladim generacijam intelektualcev in kulturnih navdušencev med festivalom (med 6. in 15. 9.) omogočili predavanja in delavnice novinarjev, publicistov in kritikov, ki ustvarjajo odmeve na kulturno krajino našega prostora, pogled v zakulisje festivala in pogovore z različnimi glasbeniki z vseh koncev sveta.

Koncept smo zasnovali skupaj z dr. Gregorjem Pompetom (SI), skladateljem in profesorjem na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani ter Bosiljko Perić Kempf (CRO), muzikologinjo in renomirano publicistko, pridružila pa se jima bodo še druga uveljavljena imena s področja glasbe, novinarstva in povezanih področij – Marko Crnkovič, Peter Rak, Melita Forstnerič Hajnšek, Ičo Vidmar in Luka Zagoričnik.

Izbrane kritike bodo nato objavljene v glasbeni reviji Glasna, spletni reviji Odzven, na spletni strani Festivala Maribor in še kje. 

Poleg delavnic in predavanj se lahko udeleženci prijavite tudi za ogled koncertnih vaj, spoznate različne glasbenike, ob druženju s svojimi kolegi, ustvarjalci festivala in glasbeniki pa spoznavate tudi skrite plati organizacije in realizacije glasbenega festivala.

Letos lahko svoje komentarje, fotografije, video posnetke itd. udeleženci in vsi ostali objavljate tudi na twitterju pod festivalmaribor. Se že veselimo vaših vtisov!

 

INFORMACIJE ZA PRIJAVO

 

ZA ŠTUDENTE:

  • 50 € na osebo za celoten festival (ta vključuje 10 nočitev, vstopnico za celoten festival, predavanja, delavnice in obisk vaj) in  
  • 7 € na osebo na dan (ta vključuje eno nočitev, vstopnice za koncerte, predavanja in delavnice tisti dan)

    POGOJ je aktivno sodelovanje (pisanje tekstov).


ZA OSTALE: 3 € na predavanje ali delavnico


Število mest je omejeno, zato nikar ne čakajte in se prijavite. Za študente je prijava dokončna po plačilu kotizacije
.

Prijave in informacije na: ana.mravlje@festivalmaribor.si

Prijave sprejemamo do vključno 31.8.2012.

 

Predavanja in delavnice glasbenih kritik 2011  

Kratka ocena delavnic, dr. Gregor Pompe 

"V Sloveniji obstaja precejšen primanjkljaj na področju glasbene publicistike, ki se dotika vseh različnih glasbeno-publicističnih žanrov, od enostavnih novinarskih prispevkov do bolj zahtevnega kritičnega poročanja. V tem pogledu dajejo delavnice za glasbene kritike, pripravljene v okviru Festivala Maribor, pomembno strokovno okrepitev in možnost za mlade študente različnih glasbenih strok (muzikologija, glasbena pedagogika, glasbena akademija), da si pridobijo tudi snovna glasbeno-novinarska znanja. Povsem izjemna je bila organizacija delavnic na Festivalu Maribor 2011, saj so bili udeleženci - tako predavatelji kot tudi slušatelji - obravnavani podobno kot gostujoči glasbenik, kar pomeni, da je bilo izredno dobro poskrbljeno za bivanje in dnevno hranjenje, udeleženci pa so imeli tudi dostop do vseh koncertov in pripravljalnih vaj. Tako je bilo mogoče, da so dnevno doživljali celotni festivalski utrip: od druženja z glasbeniki, dela s predavatelji, prisostvovanja na koncertih do spremljanja zapletene festivalske organizacije oz. logistike. Tudi cikel predavanj in delavnic je bil zasnovan tako, da je udeležencem omogočal dovolj širok vpogled, saj niso bili seznanjeni le z "domačimi" pogledi na glasbeno kritiko, temveč tudi dejavno soočeni z bolj "tržno" naravnanimi severnoameriškimi pogledi. Prepričan sem, da se je v skupnem dialogu predavatelj, udeležencev, glasbenikov in organizatorjev vsem skupaj porodila marsikatera ustvarjalna ideja, ki bo v nadaljevanju omogočala prestopanja še na višje umetniške in refleksivne ravni." 


Odzivi udeležencev delavnic kreativnega pisanja glasbenih kritik 2011

Predavanja vseh treh kritikov so nam odprla neko širše obzorje v samem delovanju glasbenikov, novinarjev, kritikov in kulturnih organizacij. Predavatelji imajo široko glasbeno znanje, kar znajo tudi odlično predajati naprej, predvsem Dr. Pompe, ki se je v vsako kritiko resnično poglobil in nam jo obrazložil. Upam, da boste naslednje leto organizirali kaj podobnega, saj nam takšnih izobraževanj v Sloveniji resnično primanjkuje. Hvala za prelep in intelektualno koristen teden v Mariboru! (Maja Žgavc) 

Hvala za vse, bilo je odlično. Imela sem se fantastično in upam, da se kmalu spet vidimo oz. da bo leto hitro minilo in da se drugo leto ponovno srečamo na festivalu. (Katarina Trček) 

Najlepša hvala za vse, delavnice in koncerti so super uspeli, počutili smo se zelo prijetno in domače, tako da upam, da se ponovno vidimo prihodnje leto. (Tomaž Gržeta) 

Povezava do glasbenih kritik delavnic Festivala Maribor 2011

Predavanja

URNIK FM 2012 - razpredelnica celoten programdelavnic in predavanj tukaj

6.9.2012
Pisanje o kulturi in umetnosti: med umetnostno in novinarsko stroko,
dr. Gregor Pompe

7.9.2012
Odgovornost pisanja (hommage a Karl Raimund Popper),
Bosiljka Perič Kempf

10.9.2012
Med psiho- in sociopatijo ''kulturnega'' žurnalizma,
Melita Forstnerič Hajnšek

11.9.2012
Vpliv krumlovske madone na predzadnji album Lady Gaga ali Kdo še bere kulturne kritike,
Peter Rak

12.9.2012
Glasbeno novinarstvo in kulturna kritika kot člena v verigi distribucije godb,
Ičo Vidmar

12.9.2012
Objectivism and culture: A perspective of the American ethos (Objektivizem in kultura: Vidik ameriškega etosa)
Alan J. Benson

13.9.2012
Zvočna umetnostna razcepu med glasbo in tokovi v sodobni umetnosti,
Luka Zagoričnik

14.9.2012
Manj je več ali Ni ga teksta, ki se ga ne bi dalo skrajšati (tudi mojega),
Marko Crnkovič

15.9.2012
Okrogla miza predavateljev

Festival Maribor si pridržuje pravico do spremembe programov