čelo
Timo-Veikko Valve je z igranjem violončela pričel s 6 leti na Glasbenem inštitutu Helsinki. Leta 1997 je s študijem komorne glasbe pričel na Akademiji Sibelius, pri učiteljih kot so Heikki Rautasalo, Marko Ylönen in Teemu Kupiainen. Študij je nadaljeval na Edsbergu v Stockholmu pri Torleifu Thedéenu in Matsu Zetterqvistu in ga zaključil leta 2006, naslednje leto pa na Akademiji Sibelius.

Timo-Veikko je kot solist nastopal s številnimi orkestri, med katerimi so Filharmonija Helsinki, Finski radijski simfonični orkester, Sinfonia Lahti, Tampere Filharmonia in Godalni orkester Ostrobothnian. Kot solist in komorni glasbenik nastopa po evropskih, azijskih, avstralskih in ameriških odrih.

Sodeloval je na festivalih kot so Festival Helsinki, Glasbeni festival Kemiö, Musica Nova Helsinki, Festival godalne glasbe Kuhmo, Lahti Sibelius festival in Festival Järvenpää Sibelius. Redno snema za finsko radiotelevizijo. Velik odmev so požele njegove praizvedbe mladostnih del Jeana Sibeliusa in koncerti za čelo skladateljev kot sta Aulis Sallinen in Olli Virtaperko.

Leta 2006 je postal solo čelist pri Avstralskem komornem orkestru, s katerim redno nastopa tudi kot solist.

Je soustanovitelj Ansambla Jousia ter Kvarteta Jousia. Redno nastopa s pianistom Joonasom Ahonenom in akordeonistom Velijem Kujalom.

V letu 2010 je Timo odigral Schumannov koncert skupaj s simfoničnim orkestrom Adelaide, praizvedbe del Ollija Virtaperkosa in Aulisa Sallinensa in tudi Beethovnov cikel z Joonasom Ahonenom v Avstraliji.

Med njegovimi koncertnimi vrhunci v letu 2011 so Dvoržakov koncert v Melbournu in v Helskinkih, Brahmsov Dvojni koncert z orkestrom Tapiola Sinfonietta in pa svetovna premiera koncerta za violončelo s Komornim orkestrom Ostrobothnian Chamber Orchestra, ki ga je zanj napisal Eero Hämeenniemi.

Timo-Veikko Valve igra čelo tipa Giuseppe Guarneri filius Andreæ iz leta 1729. Čelo mu je v uporabo podaril Peter Weiss AM.

Več o Timu-Veikku Valve:

www.timo-veikkovalve.fi
www.jousia.fi
www.aco.com.au

Koncert

VSE

8.9.2012

Triptih 1: Francija

9.9.2012

Thorns N' Roses

11.9.2012

CelloRocks!

13.9.2012