čelo
Mednarodno priznan solist, skladatelj in pedagog se je rodil leta 1954 v švicarskem Bernu in sodi med najbolj izjemne glasbenike našega časa. Nastopil je na vseh pomembnih festivalih in v glasbenih centrih širom po svetu in koncertiral z glasbeniki kot so Heinz Holliger, Gidon Kremer, Thomas Larcher, Hansheinz Schneeberger, Tabea Zimmermann in Paul Meyer.

Igral je z najslavnejšimi orkestri, ko so Berlinski simfonični orkester, Bostonski simfonični orkester, L’Orchestre de la Suisse Romande, Simfonični orkester ORF Dunaj, Tonhalle orkester iz Züricha in Züriškim komornim orkestrom. 

Poglobljeno preučuje različna zgodovinska obdobja, stile interpretacije in kompozicije. Improvizacija in sodobna glasba (New Music) igrata pomembno vlogo pri njegovem umetniškem ustvarjanju. Kot skladatelj in interpret 20. in 21. stoletja je razvil svoj edinstven način. Poučuje na Hochschule für Musik v Baslu.

Poleti leta 2003 je na festivalu v Luzernu nastopil pod nazivom (nastopil v prestižnem sklopu) naziv „Artiste étoile“. Od avgusta 2001 Demenga deluje tudi kot umetniški vodja Festivala v Davosu, Young Artists in Concert.

Posnetki njegovega umetniškega dela so izšli na mnogih zgoščenkah pri založniški hiši ECM New Series.

Več o Thomasu Demengi

Koncerti

Navdihujoče domoljubje

6.9.2012

Triptih 2: Vizije

9.9.2012