violončelo

Julian Thompson je začel svoj študij glasbe pri Lois Simpson, nadaljeval pa ga je na Avstralski nacionalni univerzi pri Davidu Pereiri, kjer je prejel državno štipendijo za dodiplomski študij. Leta 1997 je diplomiral ter leto zaključil z zmago na koncertnem tekmovanju univerze. Nato je študiral na Avstralskem inštitutu za glasbo in kasneje z enoletno štipendijo še na Avstralski nacionalni akademiji za glasbo.

Leta 1999 je Julian prejel štipendijo programa Fulbright in leta 2002 zaključil magisterij iz glasbe na univerzi Indiana University pri Janosu Starkerju in Tsuyoshiju Tsutsumiju. V času njegovega bivanja v ZDA mu je Tsutsumi ponudil delo asistenta, ki ga je opravljal dve leti. Julian je študiral tudi v Londonu pri Raphaelu Wallfischu, bil rezidenčni umetnik kanadskega Centra za umetnost (Banff Centre for the Arts) in leta 2006 prejel članstvo Arts ACT Creative Arts Fellowship.

Leta 1997 je postal vodja sekcije čelistov pri orkestru Canberra Symphony Orchestra in pozicijo obdržal do leta 2006. V tem času je bil tudi vodja sekcije pri orkestru Australian Youth Orchestra. Kot vodja čelistov je nastopal tudi z orkestri Haydn Bande Chamber Orchestra in Sydney Symphony Orchestra.

Kot solist je sodeloval z orkestroma Haydn Bande Chamber Orchestra in Canberra Symphony Orchestra, s katerim je leta 2005 za najbolj izjemen nastop Dvořákovega Koncerta za čelo prejel prestižno nagrado Critics Circle Award.

Julian je prav tako strasten komorni glasbenik. V komornih zasedbah je nastopil že na številnih festivalih po vsem svetu, z mednarodnim festivalom Canberra International Chamber Music Festival pa sodeluje tudi kot umetniški svetovalec.

Kot vsestranski glasbenik se zanima tudi za številne neklasične oblike ustvarjanja glasbe. Kot solist in koncertni glasbenik je nastopil že na vseh večjih avstralskih etno festivalih, ki predstavljajo širok spekter različnih glasbenih slogov, in sodeloval z umetniki kot so Chris Duncan (škotske gosli), Joaquin Amenabar (bandoneon) in z ansambli klezmer glasbe. Sodelovanje z Chrisom Duncanom je bilo zanj še posebej uspešno, saj je v sodelovanju s pianistko Catherine Strutt za album Fyvie’s Embrace prejel prestižno nagrado za svetovno glasbo, ARIA.

Julian igra na čelo, ki ga je v Bernu leta 1898 izdelal Gustav Methfessel.

Več o Julianu Thompsonu

Koncerti

VSE

8.9.2012

CelloRocks!

13.9.2012