čelo

Jan-Erik Gustafsson si je s končanim študijem pridobil naziv solo čelist na Glasbenem inštitutu Edsberg v Stockholmu leta 1992. Finski čelist je zaradi svoje izredno raznolike karierne poti, kot izvajalec recitalov, koncertni solist, komorni glasbenik in vodja festivala izredno cenjen glasbenik po vsem svetu. Washington Post je o njegovi uprizoritvi Prokofjeva zapisal: ˝v veličastni in siloviti izvedbi je skladba zažarela v vsej svoji lepoti˝.

Kot solist se je Gustafsson v Ameriki, Aziji in Evropi pojavil z različnimi orkestri, med njimi tudi z Londonskim simfoničnim orkestrom, Avstralskim nacionalnim simfoničnim orkestrom, Helsinško filharmonijo in Sanktpeterburškim filharmoničnim orkestrom.

Kot izvajalec recitalov je nastopil na tako eminentnih prizoriščih kot je Kennedy Center v Washingtonu, dvorana Suntory v Tokiu, Musikverein na Dunaju in Wigmore Hall v Londonu.

Gustafsson je leta 1986 prejel nagradi EBU mladi glasbenik leta (EBU Young Musician of the Year) in leta 1994 na mednarodnih avdicijah za mlade koncertne glasbenike (Young Concert Artists International Auditions) ter zasedel drugo mesto leta 1993 na mednarodnem tekmovanju čelistov Leonard Rose.

Gustafsson je vodja festivala Loviisa Sibelius na Finskem.

Založba Ondine je izdala tri Gustafssonove posnetke, med njimi tudi zgoščenko sonat pod imenom Recording of the Year Finske radiotelevizije.

Gustafsson igra na čelo Carla Giuseppeja Testora, ki je bilo izdelano v Milanu leta 1718. V uporabo mu ga je zaupal Finski kulturni sklad.

Več o Janu-Eriku Gustafssonu

Koncerti

Iz mnogih, eno

12.9.2012

CelloRocks!

13.9.2012

"PA KAJ?!"

14.9.2012