prva violina

Helena Rathbone je v letu 1994 zasedla mesto vodje drugih violin v Avstralskem komornem orkestru. Od takrat je nastopila kot solistka in gostujoča koncertna mojstrica z Avstralskim komornim orkestrom (ACO) na različnih svetovnih odrih. Leta 2006 je bila Helena imenovana za vodjo drugega ansambla ACO pod imenom ACO2, ki je sestavljen iz obetavnih mladih glasbenikov.

Študirala je pri Doni Lee Croft in Davidu Takenu v Londonu in pri Lorandu Fenyvesu v kanadskem Banffu.

Preden se je ustalila v Avstraliji, je delala kot vodja drugih violin in solistka s Komornim orkestrom Evropske unije in redno nastopala z različnimi ansambli, kot je Akademija St. Martin in the Fields.

Ko ne nastopa z ACO-jem, je Helena vodja skupine Ensemble 24, gostujoča koncertna mojstrica Tasmanskega simfoničnega orkestra, hkrati pa pogosto deluje tudi kot tutorka in vodja komornega orkestra avstralskih glasbenih taborov in Avstralskega mladinskega orkestra. Nastopila je na Avstralskem festivalu komorne glasbe, festivalu Christchurch Arts, Festivalu Sangat v Mumbaju in Festivalu Florestan v angleškem mestecu Peasmarsh. Redno sodeluje tudi na Mednarodnem seminarju glasbenikov (IMS) na posestvu Prussia Cove v Angliji. Prav tako je igrala z IMS skupino na turneji po Veliki Britaniji leta 2007, ki je leta 2008 pod vodstvom violinista Pekke Kuusista prejela nagrado za komorno glasbo Kraljeve filharmonične družbe.

Več o Heleni Rathbone

Koncerti

Triptih 1: Francija

9.9.2012

Iz mnogih, eno

12.9.2012