bas
Gustáv Beláček (1969) je v Bratislavi zaključil Konservatorij in Akademijo uprizoritvenih umetnosti (Eva Blahová). Obiskoval je mojstrske tečaje pri Illeni Contrubas, Carlu Bergonziju, Sergeju Kopčáku in Petru Mikulášu. Zmagal je na številnih tekmovanjih (1993 – absolutni zmagovalec na tekmovanju Dvořák, 1993 – nagrada revije Opernwelt na tekmovanju Belvedere, 1994 – tretja nagrada na Mednarodnem pevskem tekmovanju v Sieni – Rocca delle Macie in prvo mesto na mednarodnem pevskem tekmovanju M. Schneider-Trnavský, 1995 – polfinalist na tekmovanju Pavarotti). Leta 1992 je v vlogi Leporella zabeležil svoj prvi nastop v Praški operi. Od takrat je uspešno nastopil v številnih opernih hišah doma, po Evropi, Ameriki in na Japonskem: Grand Théâtre/Geneve (The Bartered Bride), Théâtre de la Monnaie/Bruselj in Théâtre du Rhin/Strasbourg (Mozart: Zaida), Opera Nagoya (Don Giovanni) in mnogih drugih. V operi Slovaškega nacionalnega gledališča je pel v vlogah, kot so Osmin, Swalow, Thibaut in druge, in na Berkshire Opera Festivalu v ZDA (Don Giovanni).

Gustáv Beláček je cenjen zaradi njegove vsestranskosti, tako glasbene kot v smislu obširnega repertoarja – posveča se predvsem koncertnemu repertoarju in je na tem področju dosegel velik mednarodni uspeh. Sodeloval je z mnogimi eminentnimi orkestri (Češko filharmonijo, Londonsko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom iz San Francisca itd.) in dirigenti (J. Bělohlávek, M. Jansons, K. Masur, L. Pešek ...), nastopil pa je tudi na mnogih festivalih (BBC Proms, Berkshire Opera Festival …). Za svoj posnetek pri založbi Delos Label (Dvořák: Requiem) pa je leta 2001 prejel prestižno nagrado grammy.

V operi Slovaškega nacionalnega gledališča je pel v vlogah, kot so Osmin, Swalow, Thibaut in druge, in na Berkshire Opera Festivalu v ZDA (Don Giovanni). Gustáv Beláček je cenjen zaradi njegove vsestranskosti, tako glasbene kot v smislu obširnega repertoarja – posveča se predvsem koncertnemu repertoarju in je na tem področju dosegel velik mednarodni uspeh. Sodeloval je z mnogimi eminentnimi orkestri (Češko filharmonijo, Londonsko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom iz San Francisca itd.) in dirigenti (J. Bělohlávek, M. Jansons, K. Masur, L. Pešek ...), nastopil pa je tudi na mnogih festivalih (BBC Proms, Berkshire Opera Festival …). Za svoj posnetek pri založbi Delos Label (Dvořák: Requiem) pa je leta 2001 prejel prestižno nagrado grammy.

Koncert

Oda radosti
15.9.2012