klavir
Madžarski pianist je študiral na Akademiji za glasbo Ferenc Liszt v Budimpešti pri F. Radosu in G. Kurtágu, že kot mladostnik pa se je vsako leto udeleževal mednarodnih mojstrskih tečajev A. Schiffa. Od leta 1994 predava na Akademiji za glasbo Ferenc Liszt. Leta 1997 mu je madžarska vlada podelila nagrado Liszt. Leta 1991 je zasedel absolutno prvo mesto in postal do sedaj najmlajši nagrajenec tekmovanja Concours Géza Anda v Zürichu. Kmalu za tem je z ansamblom Camerato Salzburg zabeležil svoj prvi nastop kot solist.

Že mnogo let se uveljavlja v največjih glasbenih metropolah Evrope in Združenih držav, hkrati pa nastopa kot gost na mednarodnih festivalih kot so Salzburger Festspiele, Mozartwoche Salzburg, Klavirski Festival Ruhr, Festival Kissinger Sommer in mnogih drugih.

Kot solist je v zadnjih sezonah nastopil z orkestri kot so Camerata Salzburg, Dunajski komorni orkester, Ameriški simfonični orkester, Münchenski komorni orkester in drugimi.

PZ velikim zanosom posveča tudi komorni glasbi. Njegovi komorni partnerji so med drugimi Steven Isserlis, Joshua Bell, Evelyn Glennie, Clemens, Lukas in Veronika Hagen in številni drugi. Redno sodeluje tudi s svojo ženo Izabello Simon, s katero igra tako štiriročno kot na dva klavirja.

Zelo plodno sodeluje z oboistom in skladateljem H. Holligerjem ter komponistom in klarinetistom J. Widmannom.

Svojo obsežno diskografijo je Dénes Várjon posnel pri založbah Naxos, Capriccio, Hungaroton in Sony Classical. Med njegove najuspešnejše posnetke sodijo zgoščenka Sándor Veress: »Hommage à Paul Klee«,  solo zgoščenka „Hommage à Géza Anda“ iz 2001, zgoščenka Schumannovih sonat iz leta 2008, posnetek Holligerjeve Romancendres, Schumannova dela iz leta 2009, januarja letos pa je izšla njegova prva solo zgoščenka z deli Berga, Janáčka in Liszta pri založbi ECM.

Koncerti

Navdihujoče domoljubje

06.09.2012

Vir navdiha

07.09.2012

Triptih 1: Francija

09.09.2012

Triptih 2: Vizije

09.09.2012

Iz mnogih, eno

12.09.2012

"PA KAJ?!"

14.09.2012