sopran

Z redko naravno toplino in izjemno predanostjo glasbi si je Dawn Upshaw ustvarila izredno uspešno mednarodno kariero kot operna in koncertna pevka z izredno širokim repertoarjem -  od Bachovih sakralnih del pa do najaktualnejših sodobnih skladb.  Njena sposobnost seči do srca glasbe in teksta ji je prislužila tako predanost izjemno raznolikega občinstva kot tudi nagrade in priznanja podeljene le najuglednejšim umetnikom.

Med njenimi najbolj priznanimi opernimi nastopi so vloge v delih Mozarta, Stravinskega, Poulenca in Messiaena, med najbolj uspešnimi deli napisanimi zanjo pa so dela The Great Gatsby (John Harbison), – opera L'Amour de Loin (Kaija Saariaho), ki je prejela nagrado Grawemeyer Award, El Nino (John Adams) in Osvaldo Golijeva opera Ainadamar in cikel skladb Ayre.

Kot izvajalka recitalov in v sodelovanju s svetovno priznanimi skladatelji je Dawn Upshaw postala ena vodilnih glasov koncertne glasbe. Le v preteklem desetletju je premierno izvajala že več kot 25 del.

Redno predstavlja edinstvene klasične in sodobne programe v več jezikih na prizoriščih po vsem svetu. Svoje umetniško izražanje nadgrajuje tudi s poučevanjem mladih pevcev na večjih festivalih, konservatorijih in univerzah svobodnih umetnosti. Dawn je članica kolegija na centru za glasbo Tanglewood Music Center in umetniška vodja programa za petje na glasbenem konservatoriju Bard College Conservatory of Music.

Štirikratna prejemnica nagrade Grammy se pojavlja na več kot petdesetih posnetkih, vključno z več kot milijon-krat prodano Simfonijo št. 3 skladatelja Henryka Goreckija. Njen nedavni posnetek dela Tri pesmi za sopran in orkester pri založbi Deutsche Gramophon je že tretji iz serije glasbe Osvalda Golijova. Njena diskografija med številnimi drugimi vključuje tudi Mozartovo opero Figarova svatba, Messiaenov oratorij Sv. Frančišek iz Assisija in Stravinskijevo opero The Rake's Progress.

Dawn Upshaw snema za založbe Nonesuch Label, Angel / EMI, BMG, Deutsche Grammophon, London, Sony Classical, Telarc, Erato in Warner Classics.

Dawn Upshaw ima častni doktorat ameriških univerz Yale, Manhattan School of Music, Allegheny College in Illinois Wesleyan University. Začetek njene uspešne kariere sta zaznamovali prvi nagradi na avdiciji za Mlade koncertne umetnike leta 1984 in leto kasneje na tekmovanju Walter W. Naumburg Competition. Poleg tega, je bila tudi članica programa Metropolitan Opera Young Artists Development Program.

Leta 2007 je Dawn postala članica fundacije MacArthur in s tem prva pevka, ki je prejela pet letno nagrado za nadarjene, leta 2008 pa članica Ameriške akademije umetnosti in znanosti.

Več o Dawn Upshaw

Koncert

Slavnostna otvoritev: Čarobnost

5.9.2012