viola, skladatelj

“...veličasten glasbenik in impresiven skladatelj...”
(The Guardian, VB)

Po študiju v Avstraliji se je Brett Dean leta 1984 preselil v Nemčijo, kjer je bil kot violist 14 let član Orkestra berlinske filharmonije. V Avstralijo se je vrnil leta 2000 in se posvetil komponiranju. Brett Dean sodi med najbolj mednarodno izvajane sodobne skladatelje. Navdih za svoja dela najde v slikarstvu, literarnih delih in politiki. Poleg komponiranja Dean kot solo violist, komorni glasbenik in dirigent nastopa po vsem svetu.

Svojo skladateljsko kariero je pričel leta 1988, predvsem s skladanjem za eksperimentalne filme in radijske projekte. Kot skladatelj se je uveljavil z mnogimi vrhunskimi deli. Med njimi najdemo njegov koncert za klarinet Ariel's Music (1995), za katerega je prejel UNESCO-vo nagrado Mednarodna skladateljska tribuna Rostrum, in pa njegov koncert za violino The Lost Art of Letter Writing, za katerega je leta 2009 prejel eno najbolj prestižnih nagrad - Grawemeyer Award. Slednjega je Dean napisal po naročilu Kölnske filharmonije in Filharmonije v Stockholmu, premierno pa je koncert izvedel Frank Peter Zimmerman z orkestrom Royal Concertgebouw Orchestra leta 2007.

 

 

 

 

 

Po naročilu je Dean pisal skladbe za številne orkestre in festivale, med njimi za Berlinsko filharmonijo, orkester Concertgebouw, Los Angeles Philharmonics, BBC Proms, Lucerne Festival, Stockholm Philharmonics, Cologne Philharmonie, BBC Symphony, Melbourne Symphony in Sydney Symphony.

Dirigira in nastopa kot godalni glasbenik in solist na festivalih po vsem svetu.

Kot dirigent se je pojavil že z mnogimi svetovno priznanimi orkestri kot so Gothenburg Symphony, Melbourne Symphony Orchestra, Auckland Philharmonia in Birmingham Contemporary Music Group. Je rezidenčni dirigent norveškega festivala Risor Festival. Kot solo violist pa nastopa z orkestrom Residentie Orkest.

Njegove kompozicije so izšle pri založbah ABC Classics in BIS, kjer je bila nedavno izdana tudi zbirka njegovih del vključno z Water Music, Carlo in Pastoral Symphony, ki sta jo pod taktirko dveh dirigentov, Bretta Deana in HK Gruberja, izvedla orkester Swedish Chamber Orchestra in kvintet Rascher Saxophone Quartet.

Več o Brettu Deanu

Koncerti

Električni vihar

10.9.2012

"PA KAJ?!"

14.9.2012

Oda radosti

15.9.2012