»Avstralski komorni orkester me je osupnil. Tako gibko izražanje in dinamičnost! Tako čudovit zvok. Takšna svežina, strast in predanost! Ta ansambel je najboljši komorni orkester na svetu.«
The Times, 1999

»Če danes na svetu obstaja boljši komorni orkester, ga nisem slišal.«
The Guardian, 2011

Avstralski komorni orkester (ACO) je bil ustanovljen leta 1975 v Sydneyju. Mednarodno priznano zasedbo sta izoblikovali vznemirljiva odličnost v poustvarjanju klasičnega repertoarja in odprtost za vplive ostalih glasbenih zvrsti. Orkester ima danes kar deset tisoč abonentov po vsej celini.

Richard Tognetti je vodilna violina in umetniški vodja orkestra od leta 1990. Pod njegovim vodstvom so nastale izvedbe tako na sodobnih kot tudi starih instrumentih, delujejo pa bodisi kot majhna komorna skupina ali simfonični orkester, občasno pa tudi kot elektroakustični ansambel. Redno nastopajo na turnejah po Aziji, Evropi in ZDA ter žanjejo odlične kritike v domala vseh glasbenih dvoranah, kjer se pojavijo. Nastopili so že v Concertgebouwu v Amsterdamu, so redni gostje dvorane Wigmore Hall v Londonu, Carnegie Halla in Lincoln Centra v New Yorku, Musikvereina na Dunaju ter dvorane Symphony Hall v Birminghamu in Kennedy Centra v Washingtonu. Nastopili so na festivalih, kot so BBC Proms, Tanglewood, Ravinia, Interlochen in Mostly Mozart festival v New Yorku.

Sodelovali so z mnogimi uglednimi solisti, kot so Steven Isserlis, Dawn Upshaw, Imogen Cooper, Angela Hewitt, Ivry Gitlis, Lorraine Hunt Lieberson, Emmanuel Pahud, Olli Mustonen, Mike Kerin, Danny Spooner, Patricia Kopatchinskaja, Christian Lindberg, Michael Leunig, Anthony Pateras in Genevieve Lacey. V preteklih letih je orkester posnel številne nagrajene zgoščenke za različne založbe (Sony, Channel Classics, Hyperion, EMI, Chandos in Orfeo).

ACO nastopa v dokumentarnem filmu Musical Renegades, v televizijski seriji Classical Destinations II in v filmu Musica Surfica, ki je v letih 2008 in 2009 na filmskih festivalih v Evropi in ZDA prejel več nagrad. Leta 2009, je ABC Classics izdal kompilacijo dveh zgoščenk ob praznovanju Tognettijeve 20. obletnice sodelovanja z ACO. Trenutno orkester snema za prestižno evropsko založbo BIS. (Celoten seznam skladb ACO je na voljo na spletni strani aco.com.au/shop.)

Leta 2005 je ACO ustanovil državni izobraževalni program, ki se ukvarja z obsežnimi dejavnostmi, ponuja mentorstvo mladim nadarjenim glasbenikom vključno s snovanjem ACO2, ki je namenjen orkestralnemu izobraževanju in usposabljanju ter nastopa po regionalnih centrih.

Več informacij o ACO

ACO glasbeniki in sodelavci:

Violine
Richard Tognetti
Helena Rathbone
Satu Vänska
Madeleine Boud
Rebecca Chan
Aiko Goto
Ilya Isakovich
Holly Piccoli      
Liisa Pallandi    
Susanne von Gutzeit    

Viole
Christopher Moore
Nicole Divall
Alexandru Bota
Chaim Steller

Čela
Timo-Veikko Valve
Julian Thompson
Sharon Draper
Benoit Loiselle

Kontrabas
Maxime Bibeau

ACO sodelavci
Timothy Calnin, General Manager
Michelle Kerr, Executive Assistant to Mr Calnin and Mr Tognetti AO
Luke Shaw, Head of Operations and Artistic Planning
Alan J. Benson, Artistic Administrator
Erin McNamara, Tour Manager

Koncerti

Slavnostna otvoritev: Čarobnost
5.9.2012

Navdihujoče domoljubje
6.9.2012

Vir navdiha
7.9.2012

Vse
8.9.2012

Triptih 1: Francija
9.9.2012

Električni vihar
10.9.2012

Iz mnogih, eno
12.9.2012

Greben
14.9.2012

Oda radosti
15.9.2012