tenor
Allan je študiral na kolidžu St John's College v Cambridgeu in Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer je prejel številne nagrade (med njimi tudi častno priznanje kraljice Združenega kraljestva za akademsko odličnost in štipendijo Sira Eltona Johna). Dve leti po zaključku študija je postal sodelavec Kraljeve akademije za glasbo. BBC ga je povabil v program Umetnik nove generacije za obdobje 2007-2009, leta 2008 pa je prejel nagrado John Christie za svoj debi na Glyndebourne Festivalu v vlogi Alberta Herringa in štipendijo sklada Borletti-Buitoni.

Na odrskih deskah je Allan igral Ferranda v Così fan tutte (New York City Opera, Kraljeva operna hiša, Opera North in Glyndebourne Festival); Bénédicta v Béatrice et Bénédict za Opéra Comique, Pariz; Lysandra v A Midsummer Night’s Dream za Angleško nacionalno opero in mnoge druge vloge.

Med njegovimi največjimi dosežki najdemo debi z Londonskim simfoničnim orkestrom v vlogi Cassia v Verdijevem Otellu, debi z Newyorškimi filharmoniki (Mendelssohnov Elijah) in Brittnov Vojni rekviem (Sydneyjska operna hiša), če jih naštejemo le nekaj. V tej sezoni se je med drugim pojavil kot Castor/Castor et Pollux (Angleška nacionalna opera), v Berliozovem L'Enfance du Christ (Britten Sinfonia), BBC Radio 3 pa je v živo prenašal njegov koncert. V tem letu nastopa v Beethovnovi 9. simfoniji (Škotski komorni in Avstralski komorni orkester),

na svetovni premieri G. Benjaminove opere Written on skin (Zapisano na koži) na Festivalu de Aix-en-Provence 2012 in v koprodukcijah Nizozemske opere, Theatre du Capitole Toulouse, Kraljeve operne hiše, Dunajskega festivala Wiener Festwochen in Bavarske državne opere v sezoni 2012/13.

S samospevi je nastopil na Festivalu Cheltenham, Mednarodnem umetniškem festivalu v Perthu, Festivalu Aldenburgh in v Londonski dvorani Wigmore Hall. Sodeloval je z izrednimi pianisti, kot so P. Lewis, G. Johnson, M. Martineau, R. Vignoles in mnogimi drugimi.

Njegova diskografija med drugim vključuje zgoščenko opere Otello, ki je bila nominirana za nagrado Gramophone, CD in DVD s Händlovim oratorijem Messiah, DVD z Adventures of Pinocchio (Ostržkove dogodivščine) Jonathana Dovea in Brittnove cikle Michelangelovi soneti. Za založbo Hyperion je posnel Lukaszewskovo delo Via Crucis, Messiah (s Simfonijo Britten) in Brittnovo kantato St. Nicolas.

More about Allan Clayton

Koncert

Oda radosti

15.9.2012