FIRE&ICE

Nedelja, 16. december 2012 ob 17:00
Dvorana Union, Maribor

Izvajalci:
Vlatko Stefanovski - kitara
Vasko Atanasovski
- skladatelj, saksofon, flavta
Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
:
1. violina: Janez Podlesek - koncertni mojster, Vera Belič, Monika Ivančev, Matic Anžej
2. violina: Žiga Cerar, Oliver Dizdarević Škrabar, Rado Šteharnik, Bojan Erjavec
viola: Tomaž Malej, Maja Babnik Ravnikar
violončelo: Igor Škerjanec, Klemen Hvala
kontrabas: Petar Brčarević

Program:
V. Atanasovski: Triwoledy 1 (po naročilu Festivala Maribor, praizvedba 2011)
Tradicionalna/V. Atanasovski: Ne si go prodavaj
Tradicionalna/V. Atanasovski: More sokol pie
Tradicionalna/V. Atanasovski: Eleno kerko
V. Atanasovski: Midnight Summer Concerto 1
V. Atanasovski: Triwoledy 2
Tradicionalna/V. Atanasovski: Zrejlo je žito
Tradicionalna/V. Atanasovski: Jovano Jovanke
V. Atanasovski: Midnight Summer Concerto 2
V. Atanasovski: Triwoledy 3
Tradicionalna/V. Atanasovski: Kalajdžisko oro
V. Stefanovski/V. Atanasovski: Gipsy Song
V. Atanasovski: Midnight Summer Concerto 3

O KONCERTU

Ob zaključku leta javni zavod Maribor 2012 in Festival Maribor z roko v roki pripravljata posebno privlačen glasbeni dogodek, ki bo na sporedu v nedeljo, 16. decembra ob 17h, v mariborski Dvorani Union. Koncert, ki so ga umetniki naslovili Fire&Ice, se bo odvil v okviru programskega sklopa Festival za Maribor, ki gradi na družbeni odgovornosti do svojega mesta in njegovih prebivalcev (tudi tistih, ki so pogosto izključeni iz kulturnih dogodkov). Prav iz tega razloga smo koncert poklon vsem, ki želijo nedeljsko popoldne v Mariboru preživeti v družbi mednarodno priznanih izvajalcev in odlične glasbe. Vstopnine ni!

S tem dogodkom obeležujemo tudi zaključek večletnega plodnega sodelovanja Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije in Festivala Maribor. Protagonista večera, legendaren makedonski kitarist Vlatko Stefanovski in prodoren slovenski saksofonist Vasko Atanasovski sta izjemna in v glasbenem izrazu brezkompromisno samosvoja glasbenika, ki se napajata iz neizčrpnega izvira balkanskih ritmov in melodij. V izvirnih aranžmajih vseh nocojšnjih skladb njihov avtor, Vasko Atanasovski, spaja ljudsko melodiko in ritem s klasičnimi in jazzovskimi strukturami ter elementi popularne glasbe. Njegovo delo Triwoledy, ki ga bo moč slišati tudi v nedeljo, je nastalo leta 2011 po naročilu Festivala Maribor, kjer je bilo 7.9.2011 tudi premierno izvedeno.

Dialog obeh solističnih instrumentov poteka ob intenzivni spremljavi godal, ki imajo močno melodično in ritmično vlogo ter se sporadično vključujejo v glasbeni diskurz. Glasbena ideja se giblje med ljudsko in resno glasbo, med strastnimi čustvi in nežno liriko, med ognjem in ledom. FIRE&ICE!